bebis

Periodisk feber

I våras skrev jag om att Agnes varit sjuk väldigt ofta, och tänkte att det nu var dags för en uppdatering angående detta. För Agnes har fortsatt att vara sjuk, vi har räknat till åtta sjukdomstillfällen då hon har haft väldigt hög feber, sex av dem utan några andra symptom.  Efter sjunde febervändan, i juni, kände jag och sambon att det här nog inte är helt normalt (även om vi vet att bebisar är sjuka ofta), så vi bokade en tid hos barnläkaren på vårdcentralen.

Läkaren tog ett gäng prover som alla visade bra värden, så skönt, men det som heter CPR var något förhöjt. Det, tillsammans med Agnes sjukdomshistoria, pekar på att hon att Peridisk feber, PFAPA – en autoimmun sjukdom som gör att inflammationer blossar upp i regelbundna intervaller, vilket ger feber var fjärde till sjätte vecka.

Vi fick i uppdrag att föra feberdagbok, och kolla upp vilka datum hon har haft feber sedan det började för att se om det finns någon regelbundenhet. Och tyvärr ser det ut som att det finns. Med undantag för de två tillfällena med förkylningssymptom i februari och mars (som antagligen var vanliga vabruariförkylningar), har Agnes haft hög feber 3-5 dagar var fjärde eller femte vecka. Det senaste skovet kom dagarna innan ettårsdagen, vilket gjorde dels att hon var helt medtagen på födelsedagskalaset (så himla ledsamt), dels att vi på riktigt insåg att det nog är Periodisk feber.

Det är så blandade känslor runt detta. Det är ingen farlig sjukdom, ofta växer den bort av av sig själv innan 5-årsdagen, men den gör att Agnes kommer missa mycket på förskolan och hemma. Att hon var sjuk på sin ettårsdag blev så symboliskt för detta, och för att det inte kommer att gå att planera så mycket.

Efter nästa feber (OM det blir en till, vi vet ju faktiskt inte med 100 % säkert ännu om det kommer fler), ska vi ta kontakt med vårdcentralen igen och sen få remiss till Drottning Silvias Barnsjukhus på Östra. Det är tur i oturen att vi så här tidigt träffat en läkare som känner till Periodisk feber, många får vänta flera år på en diagnos. Men just nu känns det som att vänta på en tickande bomb.

En reaktion till “Periodisk feber

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s