graviditet #2

Gravid vecka 38 (37+6) – MVC-besök och stort SF-mått

Gravidvecka 38 (37+0–37+6) var min sista vecka på jobbet inför förlossningen. Och det var inte en vecka för tidigt! Jag har sagt till exakt alla andra gravida att de ska passa på att vara hemma och vila så länge de bara kan inför förlossningen, men det var något som tydligen inte gällde mig. Jag ska alltid försöka vara så himla duktig och kapabel och jobba ända in i kaklet. De senaste månaderna har varit rätt tuffa för kroppen på många sätt med bäckenbottenproblem, värk och blodtrycksfall, så jag borde verkligen ha försökt lyssna lite bättre på den och försökt att i alla fall gå ner i arbetstid.

Nu är jag dock till slut ledig! Och det är ganska exakt två veckor kvar till beräkad bf 16 december. Det känns som eoner av tid som jag knappt vet vad jag ska fylla dem med. Men jag borde ju verkligen försöka att vila lite ändå. Och bli klar med alla de där grejerna som jag har sparat in i det sista (till exempel att tvätta bebisens olika sovattiraljer och bärsele). Jag är också väldigt peppad på att sy och sticka, hoppas nu verkligen att jag hinner klart med mina olika projekt.

Förutom att det har varit en stressad sista jobbvecka, så har vi också hunnit med ett MVC-besök som vi väl trodde skulle bli det sista innan förlossningen, men nu ser det ut som att vi nog kommer att hinna ett till. Jag hade nämligen ett onormalt stort SF-mått (37) , och när man tittade på min kurva så stack den verkligen iväg uppåt. SF-måttet (symfys/fundus) mäts från blygdbenet till till den övre kanten av livmodern och är ett mått på hur stor livmodern är. Så barnmorskan ville träffa mig igen redan om en vecka för uppföljning, och tills dess ska en läkare titta på min kurva och avgöra om det ska göras ett tillväxtultraljud (TUL). Jag är ju inte överviktig. och har gått upp lika mycket i vikt denna gång som med Agnes, så jag har väl egentligen ingen egen förklaring till varför magen är så stor. Det jag så klart inte hoppas på är att bebisen har blivit väldigt stor, något som ökar riskerna både för hen och mig på förlossningen. Barnmorskan trodde inte heller att det var mycket fostervatten, vilket också kan vara ett tecken på olika saker. Jag försöker att inte oroas för mycket över detta, men det är klart att det ligger där och lurar i bakhuvudet.

PÅ MVC-besöket gick vi också igenom förlossningskontraktet som vi skrev tillsammans vid förra besöket, och det kändes jättebra att barnmorskan hade uppfattat alla våra orosmoment på ett så bra sätt. Jag känner mig verkligen mycket lugnare inför förlossningen nu!

En reaktion till “Gravid vecka 38 (37+6) – MVC-besök och stort SF-mått

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s